Матеріал, який спершу ставить під сумнів адекватність автора, проте згодом підводить до актуальних проблем цифрового маркетингу та й сучасного маркетингу загалом. Містерія на полотні професії нагадує про звичні речі, про які досить часто забувають і керівники, і маркетологи-виконавці.

НЕОРДИНАРНИЙ РАНОК

Жив-був собі диджтал маркетер…назвемо його Онуфрій, щоб нікого не соромити, навіть маючи статистику щодо найбільш популярних імен.

Так ось. Років мав він уже достатньо, але ще не дотягував до кризи середнього віку. Погожого липневого ранку на березі одного озерця в Карпатах наш герой витріщався на золоту рибку, яка з інтонацією вселенської нудьги твердила:

– Так я справжня… Ні, вчорашні напої не були підробкою… Так – будуть бажання… Ні, забажати ще бажання не можна. Й до того ж, є обмеження на сферу…

Впевнившись, що це аж ніяк не наслідок вчорашнього «тім-білдінгу», Онуфрій таки зацікавився й перепитав:

– Які обмеження?

– Згідно Директиви KM-2018 тепер усі бажання мають стосуватися лише робочих завдань. Але не переймайся, у нас акція,  – на цьому слові «корпоративний жайворонок» іронічно усміхнувся, – скасування бажань – без втрати їхньої кількості!

Вивчивши усі умови оферти, людина, яка має в резюме такі елементи як «Problem Solver», «Quick Solutions Maker» та «Critical Thinker», мовила:

– Валяй перше… Є новий клієнт у нас, Інтернет-магазин спінерів для домашніх тваринок. Зроби так, щоб наші банери бачили всі, а нам вони були за ціною в 0,0. Утнеш?

– Які питання, друже. Зроблено! – Відповіла рибка, швидше, ніж завантажується лендінг їхньої фірми.

Драматичний вираз обличчя  Онуфрія, який свідчив про кропітку роботу його мозку над другим бажанням, змінився на підозрілий прищур, коли почувся знайомий рингтон.  «Начальник…так рано?», подумав він про керівника відділу, який уникнув цієї чарівної поїздки.

ЩО ПОСІЄШ…

Похмурий вираз Онуфрія під час розмови промовисто говорив, що щось таки трапилось: аукціон усіх контекстно-медійних мереж виграла нульова ставка, усі місця заполонили оголошення про товар клієнта (а SEO-шники ще й словоформ понадавали, що називається, від душі, проте ніхто у проектній групі не налаштував коректно частоту показів), які привели аудиторію в 15 раз більшу, ніж прописана в запланованому піковому навантаженні…

Тримаючи смартфон, з якого лунали різного роду епітети, на шанобливій віддалі від вуха, Онуфрій губами промовив до рибки: «Відміняй».

Сайт «пав», оголошення вели на геть нецікаву сторінку помилки 404 («Та кому воно потрібно» думав Онуфрій звіряючи проект з  чек-лістом кльового сайту), ранок вже не був такий безхмарний.

Через деякий час наш маркетолог впевнено мовив рибці: «100% CTR за усіма оголошеннями. Це – те, що треба».

«Приймай роботу», – лукаво підморгнула рибка.

І ще через декілька митей… здогадалися? Саме так: всі, хто бачив рекламний модуль, переходили на сайт. Навіть ті, хто не були цільовою аудиторію… а таких, через вже описану роботу SEO-шників, було чимало. Показник відмов зростав, сайт закривався за лічені секунди все більшою кількістю відвідувачів.

«Відміна?», запобігливо запитала рибка в Онуфрія, який, знову розмовляючи по телефону, у відповідь розчаровано махнув рукою, даючи згоду.

Сонце сягало зеніту. З нездоровим блиском в очах, тепер уже наддосвідчений маркетолог врешті-решт сказав: «100% конверсія. Усім відвідувачам».

…забувши про те, що …

ЗАМІСТЬ МОРАЛІ

Є декілька варіантів нової маркетингової катастрофи, яку зумовило б виконання останнього бажання. Ми пропонуємо помізкувати вам, що ще могло піти «не так» і до яких наслідків призвести. А можна уявити, що після цього настав улюблений «хеппі енд».

Це ж казка 🙂

Не раз можна почути тезу, що і мріяти варто обачно, адже ці мрії колись можуть  збутися.

При чім тут маркетинг?

Розуміння взаємозв’язку та послідовності цих елементів:

Місія бізнесу –> стратегічні цілі –> тактичні завдання –> маркетингова стратегія –> мета кампанії + ключові показники ефективності й контролю на кожному з етапів

повинне супроводжувати кожне рішення, яке приймається стосовно маркетингу. На жаль, досить часто зараз про це стали забувати, женучись за популярними, «хайповими» інструментами, каналами, прийомами.

Який сенс у розробці концепції формування спільноти адвокатів бренду, якщо бренд продаватиметься через декілька місяців?

Навіщо вести мову про експертність та втілення персонального брендингу, якщо 90% бюджету затверджено на контекстну рекламу та SEO?

Брифінг щодо лід-магніту матиме невисоку ефективність, коли ніхто не  збирається налаштовувати тригери e-mail’у.

А якщо це ще й підрядна робота щодо послуг?

Коли замовник не відкриває душу :).

Або де все конфіденційно.

Або ще гірше – де він не знає, що хоче.

Або найгірше – твердо знає що хоче, але це просто ще фантастичніше, ніж вище згадана химерна історія.

Агенції та фрілансери теж не «без гріха», показуючи замовникам тисячі підписників у соцмережах, половина з яких – «мертві душі», чи закриваючи очі на махінації веб-майстрів з партнерських програм.

Тому ми просто хочемо підгадати, що час від часу, у хаосі, без сумніву, геніальних ідей, маркетингових активностей real-time та годин задумливого погляду на графіки системи веб-аналітики, варто перевірити наскільки узгоджені між собою мета, цілі, завдання, інструменти та визначені контрольні індикатори.

Неправильний стратегічний курс може завести бізнес в глухий кут, навіть з відмінними виконавцями. А натомість геніальне бачення засновника може так і залишитися лише  «баченням» у зворотному випадку.

Послідовності усім від команди Koala Masters!