Або пригоди новоспеченої агенції digital-маркетингу на одній із наймасштабніших «цифрових» подій країни. Що нас там очікувало – одкровення гуру, потенційні партнери, скороминучі тренди, секретні методики? А ще цей незручний момент, коли саме маркетологи ведуться на своєрідні clickbait’и в назвах доповідей спікерів.

«ПРЕДВАРИТЕЛЬНЫЕ ЛАСКИ»

Наша «молодая команда» з KoalaMasters стоїчно очікує перед входом у «Виставковий центр». 8:45 – нас ще не пускають, хоча мали би. Але все гаразд, адже очікування приємного і прекрасного лише підсолоджує очікуваний ефект (#Тру_маркетолог), а то і приємніше за сам об’єкт очікування. Коли ми нарешті запустились і отримали стартовий пакет (в буквальному розумінні – пакет з досить таки корисним роздатковим матеріалом від спонсорів), нам відкрилася захоплююча картина – десятки стендів компаній-партнерів IForum, і зовсім мало часу до початку самого дійства. Ось тут і пожалкували, що не потрапили раніше.

До речі, в розданій нам програмі виступів деякі позиції не відповідали програмі, зазначеній на сайті, а також фактичному порядку доповідей. Ми розуміємо – таке буває і з двома доповідачами, не те що з десятками. Проте, з програмою доповідей пов’язана ще одна важлива сторона заходу.
Нелегкий вибір місця свого перебування.

Хочеться і забезпечити найширше «покриття» силами KoalaMasters усіх потоків, і потрапити на цікаві доповіді, і на одіозних спікерів. Хтось із нас був диванним задротом кіберспортсменом – йому було б цікаво потрапити і на секцію індустрії маркетингу у відеоіграх, а комусь (ти_ж_майже_програмісту) – послухати про тенденції у розробці й програмуванні.

Так було і зі стендами партнерів – містечко майбутнього (з усім-усім – від доповненої та віртуальної реальності й до 3D принтерів з 3D ручками), стартапи, платіжні і CRM системи…

Однозначно, організатори та вітчизняні компанії тримають руку на пульсі індустрій.

Проте, коли одному з нас знадобилося віднайти певний стенд, хелпери відправляли до інших своїх колег по різних кутках павільйону декілька раз. Поки ми дістались до нашої мети – своїми блуканнями утворили мабуть якусь химерну фігуру, що підсилювала ауру форуму 🙂

А можливо, це в нас розвинулась банерна сліпота, вперто не помічаючи розташування інформаційного центру, який врешті решт нас правильно і скерував.

МІРАЖІ, ЩО НАС ВВЕЛИ В ОМАНУ

Як вже і було згадано – обмаль часу на усе, не враховуючи дилем з вибору залів/спікерів. Якщо ви є любителем довгенько споглядати музейні експонати, стоп-кадри чи виконувати геть усі наявні квести у комп’ютерній грі – то вам потрібно було повністю перелаштуватися…хоча це темп діджиталу, темп сучасного життя, темп столиці врешті-решт.

В загальному зразу ж за найбільш наболіле.

ПОТІК CRM ТА ЛОЯЛЬНОСТІ

Явища типу Big Data Analyses, нейронних мереж та Machine Learning просто лавиною сходить на усі галузі, і практично одразу ж ми зайняли місця саме на цьому потоці. Багатообіцяючі заголовки, знані спікери… і багато розчарування. Погодьтеся, коли вам – маркетологам – зі сцени говорять про «необхідність сегментування клієнтської бази» та про «спліт-кол», стає трішки некомфортно. Так, задля об’єктивності давайте візьмемо до уваги різношерстість аудиторії – хтось підприємець, когось відрядили з компанії «добровільно-примусово», щоб бути в тренді, ще й когось дотичного до цифрового маркетингу. Але ж хіба це тусовка хіпстерів цільова аудиторія дійства?

Також, колеги розповідають, що і на секції «Інтернет-технології» теж деякі спікери були занадто поверхневими. Але, відверто кажучи, це і не був форум розробників.

Про оманливість і багатобіцяючість (давайте створимо таке слівце) говорить ще один показовий факт: у доповіді (з іншої секції) під назвою «Аудитория Уанета. Статистика онлайн-покупок» – до речі, доповіді цікавій і змістовній – в контексті статистики йшлася мова виключно про сегмент побутової техніки й електроніки. Навіть якщо десь і проскакували товари загалом, то практично жодного слова про послуги.

Проте, атмосфера навколо і наш вбудований оптимізм не могли дозволити якоїсь пригніченості. Більше того, згодом нас чекав разючий контраст.

ВІДКРИТТЯ І СПРАВЖНІЙ WOW-ЕФЕКТ

Перед аналізом власне потоків, хочеться звернути увагу на наявність конкурсів/розіграшів від представників виставкових місць, з нескладними умовами (фото з продукцією + репост) й хорошими призами, або й гарантованими нагородами.

Своєрідним та цікавим виявився напрям «Освітні технології майбутнього»: у напівтемному залі піднімались глибокі, часом навіть, філософські проблеми, чи то стандартних освітніх інститутів, чи щодо навчання як категорії в сучасному цифровому світі. Перебуваючи там хотілося роздумувати і осягати на ось такому острівці спокою.

Ну і нарешті очікувано потужними виявились потоки «Інтернет-бізнес та стартапи» і «Реклама та просування». Більшість доповідей були чіткі, фактологічно та статистично аргументовані, та що й казати – видовищні. Успіх «Цитруса», «Взлом пиара», нещодавно введені санкції проти російських веб-ресурсів, ґрунтовні доповіді щодо e-mail маркетингу.

А наостанок…. десерт.

Признаюсь, були ми скептично налаштовані до перформанс-агенцій (вважаючи це різновидом івент-компаній, лише в мережі та з епізодичними кейсами – як поп-співаки одного «шлягеру») але… Це. Було. Епічно.

Я дякую втомі, за те що після скаженої біганини на сам кінець не хотілося перебігати на інший потік, як раніше я запланував, і тому я залишився з колегами на рекламі. Був показаний вищий пілотаж стосовно креативу та запуску інтегрованих кампаній. Саме це стало тим «крещендо» заходу, після якого настають структурні зміни у маркетинговому світогляді.

І тому хочеться ще:)

ЩО ХОЧЕМО ПОБАЧИТИ НА IFORUM 2018?

Дуже коротко, тим більше повторюючи раніше висловлені тези:

  • Більше часу на виставковий зал перед початком
  • Хоча б якась можливість залишити речі (розуміємо, тисячі відвідувачів, але деякі «понаєхавші» – як от ми – трохи мали багажу), хоча б якусь мінімальну кількість, у форматі додаткової оплати чи при замовлені квитків
  • Серйозніший підхід у CRM секції, орієнтований як мінімум на слухачів, які цим, хоча б трішки, але займаються
  • Більш організовані канали інформації та засоби з інформування
  • Ширший вибір харчування (працювало кафе, проте, я б залюбки поєднав приємне з приємним і перекусив якогось фаст-фуду впродовж доповідей)
  • По декілька спікерів (з відповідними доповідями), що спеціалізуються на конкретному інструменті («гуру» контекстної в певному сегменті/регіоні, чи спец з прямих трансляцій в SMM і т.д.)

ЩО Ж КОРИСНОГО МОЛОДЕСЕНЬКІЙ ФІРМІ З ДІДЖИТАЛ МАРКЕТИНГУ

Що ж сказати – не дивлячись на описані моменти, що нас не порадували, атмосфера була чудова і «в голові» щось та й залишилось: чи це якась зміна комплексного стратегічного бачення, чи точна рекомендація по використанню конкретного інструменту – стали в пригоді у наших проектах.
В загальному це можна поділити на наступні елементи:

  • Ідеї
  • Техніки/інструменти/прийоми
  • Побачити, «ху із ху» – відкрити для себе нових експертів, opinion leaders
  • Потенційна співпраця із учасниками виставки
  • А також мотивація та підняття бойового духу)

Тому, тренуйте витривалість і плануйте, плануйте, плануйте… оптимальний маршрут на схожого роду заходах. Насправді, приємно, що в Україні розвиваються такі напрямки, а це говорить, що на них є попит. І це ще більше радує.
Навчайтесь та вдосконалюйтесь.
У спікерів IForum, чи у Майстрів Коали 🙂