Реклама, що не відштовхує не викликає роздратування. Натив – чесний та елегантний спосіб достукатися до цільової аудиторії не вибиваючи двері. Основні ознаки, чинники популярності та прогнози щодо такого роду інструменту пропонує ця стаття. 

НІ, ЦЕ НЕ …

А розпочати варто з помилкових тверджень. Пригадаємо, що «Native» – з англійської – «рідний, місцевий», в нашому випадку описуватиметься як «такий, як і оточення», тобто щось таке, що не створює разючого контрасту.

Кажете, погано, як для реклами?

Звісно, банер на пів сторінки з прихованим «хрестиком» – це таки помітно 🙂

А нативна реклама – це така подача рекламного модулю, за якої він виступає одним із елементів середовища (частіше за все – інформаційного блоку), проте, з відповідною поміткою.

Отже, нативна реклама – це точно не

  • SEO-тексти разом з «продающими статтями» (хоча певні принципи застосовуються в самому матеріалі)
  • не маркетингова пропаганда, тобто не хороший автор/блогер описав ваш товар/послугу по доброті душевній чи з інших, кхм, причин
  • не Продакт Плейсмент, ні, це не те, навіть якщо воно дуже елегантно зроблене.

Чому ж ні?  Та тому, що нативна реклама не приховує те, що вона реклама, не соромиться цього. І це зазначається одразу ж.

СЕКРЕТ УСПІХУ

Тоді чому вона ефективна, запитаєте ви? На нашу думку відповідь має дві складові. По-перше, чесність. Чесність в позиціонуванні цього матеріалу як «дружньої реклами» відвідувачам. Тобто людям, з хронічною банерною сліпотою та алергією на тексти, де в кожному реченні є «правильні» словоформи.

А по-друге, це – корисність. Як не як, матеріал є цікавим для цільової аудиторії, вирішує певне проблемне питання, дає дієві поради. Так, у випадку необхідності звернення до професіоналів ми пропонуємо вам нашу компанію Ікс, проте загалом – насолоджуйтесь матеріалом.

Дотичні завдання будуть такі ж як і в інформаційних проектів комерційних компаній: імідж, реноме експертності, формування довіри в аудиторії, навіть якщо вона найближчим часом ну геть не збирається переходити в категорію потенційних клієнтів.

Можливо ми підтягуємо методологію під факти, але ризикнемо припустити, що успіх крутого нативу забезпечується і доведеним принципом MAYA (Most Advanced Yet Acceptable – з англ. «найбільш передовий, все ще прийнятний»).

Тобто  помірна суперечність очікуванням (мінімальний когнітивний дисонанс) є найефективнішим способом привернення уваги, підвищенню усвідомленості та досягнення високого рівня впізнаваності бренду, коли мова йде про звичні рекламні повідомлення.

А нативна реклама теж вклинюється в увагу та сприйняття, немов би промовляє: «Ось тут я. Так я реклама, але я це не приховую. В мене немає секретів, зате є корисна та цікава інформація».

НАТИВНІ ПЕРСПЕКТИВИ

Тренди соцмереж, персоналізації контенту, контент моменту є складовими міцного фундаменту інформаційних ініціатив. Створювати матеріал, який при монотонному прокручуванню користувачем стрічки рекомендацій ще й з позначкою «реклама»/ «промо», стає мистецтвом, яке, однак є цілком доступним для осягнення.

За Дж. Коеном та Е. Шмідтом з Google кожне наступне покоління буде створювати і використовувати більше інформації, ніж попереднє, тому медійним засобам, які не встигатимуть за потоком новин, не варто розраховувати на терплячість аудиторії. Вони втримають своїх прихильників, якщо зможуть запропонувати їм фаховий аналіз, особливу точку зору і – щонайважливіше – не втратять їхньої довіри.

Таким чином, «халтура не пройде». Усі матеріали нативної реклами мають бути витримані у стилі конкретної інформаційної площадки. Вони також перевіряються редакторами, можуть відправлятися на доопрацювання чи взагалі не допускатися до публікації.

Тому нативна реклама не є очікуваною «чарівною таблеткою», проте, є прекрасним інструментом для творчих ініціатив працьовитих контент-креейторів.